Inkijkje in De Heuzen Tripel

Leer het geheim van De Heuzen Tripel kennen

Het brouwproces gaat vooraf aan een uitgebreide kwaliteitscheck. Wij willen dat jij onze tripel de lekkerste vind. Daarom experimenteren we, laten we proeven en stellen we bij. Uiteindelijk hebben we een recept voor 50 liter bier wat we vervolgens samen met de meesterbrouwer van Hüttenkloas omrekenen naar een recept voor 1000L. Dan kan het echte werk pas beginnen.

Het brouwen gebeurt net als op kleine schaal in de volgende stappen:

  • Afwegen
  • Schroten (het kneuzen van de graan kafjes zodat de enzymen toegankelijk worden)
  • Maischen (hierdoor komen enzymen vrij die het zetmeel omzetten in suikers)
  • filteren (bostel van de wort scheiden)
  • koken (voor smaak en ontsmetting)
  • vergisten (suikers omzetten in alcohol)
  • lageren (bezinken van eiwitten en gistresidu)
  • bottelen (in de flessen doen en etiket erop)
  • drinken

Uiteraard met grotere machines en andere hoeveelheden.

Mocht je het leuk vinden, op Untappd is deze Tripel uiteraard ook te vinden:

Een aantal feitjes

  • Mout is graan wat op het punt stond van ontkiemen en toen gedroogd is
  • Gist suiker niet alleen omzet naar alcohol, maar ook naar koolstofdioxide
  • Schoonmaken van de apparatuur het grootste deel van het werk is
  • 1 fruitvliegje de batch kan verpesten
  • Bier vroeger werd gemaakt met spontane vergisting (wilde gist)
  • Dat het bier dus vroeger van slechte kwaliteit was
  • Alcoholvrij bier kun je op 4 manieren maken:
    • Speciale gist (en stoppen met vergisten voor er alcohol ontstaat)
    • Destilleren
    • Filteren (met speciale alcohol filters)
    • Mengen (proberen bij de smaak te komen met ingredienten)

Waar wordt De Heuzen Tripel gebrouwen?

Craftbeer kent een aantal belangrijke kenmerken:

  • Onafhankelijk: max 25% v/d aandelen in handen van een niet-CRAFT-brouwer.
  • Authentiek: brouwt (hoofd)bier op onverdunde basis en gebruikt geen mais, rijst of andere ingrediënten om kosten te reduceren (geen high-gravity).
  • Eerlijk: is open over ingrediënten, afkomst en productielocatie
  • Volume: maximum volume hectoliters ligt op één (1) miljoen.

Wij scharen ons daarom onder deze term en willen jullie dus graag meenemen in de ingredienten, productieproces en uiteraard onze huurbrouw locatie. Wij hebben heel bewust gekozen voor een Twentse brouwer met jaren ervaring in het bierbrouwen. Zo kwamen we al snel bij Huttenkloas in Albergen. Meesterbrouwer Ruud van der Gevel en het kloppende hart rond de administratie Johan Nijhof hebben veel ervaring in huurbrouw en hebben ons zeer professioneel begeleid van een 50 liter batch naar de 1000 liter

Ruud van der Gevel en Johan Nijhof